Finišavo 2-asis 50 km pajūrio Blokart maratonas

Šeštadienį, pučiant 7-8 m/s vakariui septynetas drąsiausių Blokart vėjaratininkų susirungė antrajame 50 kilometrų pajūrio maratone. Buvo varžomasi dviejose svorio kategorijose (sunkių ir lengvų), tačiau dalyvavo ir dvi komandos iš dviejų narių, bei vienas „šeimyninis“ dvivietis Blokart vėjaratis. Startas duotas Smiltynėje apie 9 val. ryto, visi pajudėjo halfvindu vystydami apie 30 km/h greičius. Tačiau pralėkus apie 12 km, „greičio ruožas“ baigėsi, nes padaugėjo minkštesnio smėlio, į kurį mielai įsikasa priekinis Blokart vėjaračio ratas. Tad dalyviams teko griebtis tokių gudrybių kaip aplinkos stebėjimas, smėlio kokybės ir jo struktūros vertinimas, bei buriavimo taktikų bandymas: likti sausumoje ar buriuoti šalia vandens ir neretai purkšti fontanus iš Baltijos jūros bangų.

Pirmasis tarpinį finišą Juodkrantėje, praėjus 45 min. 19 sek., pasiekė ženkliai nuo persekiotojų atsiplėšęs „Neringa FM“ komandos narys Linas Ramanauskas. Tuo tarpu paskutinis vėjaratis kirtęs tarpinę finišo liniją buvo vairuojamas prancūzo Olivier Criou, kuris 17 km atkarpoje užtruko 1 val. 10 min. ir 15 sek.

Pasiilsėję kelioliką minučių bei atsigėrę karštos arbatos dalyviai išsirikiavo ilgiausiojo, antrojo etapo startui, į Nidą. Nors ir startavo viduryje, gana greitai į priekį pabėgo „Neringa FM“ komandos narys Antanas Golubovskis persekiojamas „Arno-Mato“ komandos nario Mato Mizgirio. Šio dueto dvikova tęsėsi 6 kilometrus, po kurių „Arno-Mato“ Blokartas įgavo 1-1,5 km atsilikimą, kurio taip ir nesugebėjo panaikinti. Už lyderių nugarų taip pat virė arši kova su konkurentais, vėju, o daugiausiai su klampiu smėliu, kuris kaip spąstai pagaudavo sunkesniuosius, bei mažiau patyrusius Blokart vėjaratininkus.

Aršiausia kova vyko tarp Olivier Criou ir Ilgaudo Šeputos, kurie pirmą pusvalandį nuolat lenkė vienas kitą, kol galų gale neišryškėjo Ilgaudo vairuojamo Blokart vėjaračio pranašumas, kurio dėka jis net 4 km aplenkė persiokiotoją. Paskutinysis finišavo „šeimyninis“ Blokart vėjaratis vairuojamas Dariaus Gerasimavičiaus ir jo sūnaus Antano. Platesnis ir ženkliai sunkesnis vėjaratis sunkiau skynėsi kelią per ganėtinai minkštą Baltijos jūros paplūdimį, todėl nuo absoliučiai greičiausiųjų atsiliko kiek daugiau nei 2 val. Visgi šie vyrai šaunuoliai, nes svarbiausias tikslas pasiektas – maratono distancija įveikta!

Maratono uždarymo vakarėlio metu buvo iškelta įdomių minčių, pvz. kitą maratoną daryti 50 arba 100 km ir tiktai „greičio“ ruože, jeigu leidžia vėjas, išmetant dviejų ženklų pvz. 10-20-30 km distanciją. Toks veiksmas galėtų vykti tarp Nemirsetos ir Papės Latvijoje. Tad iki Balandžio mėnesio!

Oras: W 7-8 m/s, +3C
Burės: 4.0 ir 5.5
Distancija: 43 km
Laikas: 3 val.
Maks. greitis: 44,1 km/h (Arnas Eimutis)

Maratono rezultatai (Smiltynė-Nida, absoliutus laikas):

Lengvasvoriai:
1. „Neringa FM“ (Linas Ramanauskas ir Antanas Golubovskis) – 2 val. 0 min. 2 sek.
2. „Arno-Mato“ (Arnas Eimutis ir Matas Mizgiris) – 2 val. 17 min. 54 sek.
3. Olivier Criou (Prancūzija) – 3 val. 17 min. 9 sek.

Sunkiasvoriai:
1. Ilgaudas Šeputa – 2 val. 22 min. 0 sek.
2. Darius Gerasimavičius ir sūnus Antanas (dvivietis Blokart vėjaratis) – 3 val. 52 min. 13 sek.

Fotografijos: žiūrėti

Maratono „GPS vaizdo įrašas“: kaip, kas, kur ir kokiu greičiu buriavo galima pažiūrėti atsisiuntus šį failą (ZIP). (peržiūrai parsisiųsti nemokamą programą GPS AR, nurodymai programos įdiegimui čia (2 diegimo žingsnį galima praleisti)).

Straipsnis dienraštyje "Vakarų ekspresas": žiūrėti

Sport1 TV reportažas (atsukti į 11:48): žiūrėti

Komentarai

Populiarūs įrašai