Trumpas ilgas pajūrinis buriavimas (40 km)

Antradienį ryte su Ilgaudu išsiruošėme į treniruotę Blokart maratonui.
Deja, vėjo prognozė nepasitvirtino - vietoj žadėtų SW 10 m/s, gavome tik S 4-5 m/s. Tad nutarėme startuoti iš Preilos - 10 km šiauriau Nidos. Pradžioje buriavosi visai palengva - grynas fordevindas - lėčiausias kursas. Tačiau po gero pusvalandžio vėjas pastiprėjo iki 6 m/s ir jau keliavome 15 km/h greičiu. Visumoje paplūdimys geras, bet reikia įdėmiai sekti smėlio kietumą - vienur jis kietesnis toliau nuo mušos - kitur tenka lįsti grynai į bangas (reikalinga rimta apranga). Pervalką pravažiavus Ilgaudas strigo minkštam smėly, nesėkmingai vertėsi ant gūsio ir atėjusi banga ant burės perskėlė viršutinės stiebo dalies topą, kuriame buvo įstatytas suktukas. Taip gavosi, kad suktuką jūra įsitempė pas save, o mes tai pastebėjome tik po minutės. Laimei, pusvalandį trukę ieškojimai baigėsi vaisingai - suktukas surastas nuneštas srovės 5 m. į šiaurę. Stiebą "užbintavome" su juosta, kuria buvo pritvirtinta atsarginė padanga (rem. komplektui neprošal turėti: padangą, tvirtos izoliacijos, virvutės, peilį, ..)
Iki Juodkrantės pradžios nuriedėjome gana lengvai, po to prasidėjo labai minkšto smėlio ruožas, tad gavome paburiuoti ir ant asfalto - dviračių taku ir po to pajūriu einančia asfaltuota gatve iki Juodkrantės gelbėjimo stoties. Kadangi vėjas buvo apysilpnis, tiems 4,5 km užtrukome beveik 50 min. (nutarėme, kad būtų šaunu automobilis, kuris galėtų partraukti:).

Už Juodkrantės išlindus į pliažą labai nudžiugino į vakarus pasisukęs vėjas, tad nieko nelaukę sėdome į blokartus ir pasileidome tolyn. Halfvindu einant greitis beveik dvigubai didesnis - pastoviai apie 30 km/h. Vienas nepatogumas - buriavimas su primerkta kaire akimi... Rekomenduojame akinius: kietas smėlis tikrai arti vandens ir bangų, tad nenorėdamas prarasti greičio pastoviai laikaisi šalia jų, o nuo priekinio/kairio galinio rato eina geras purškalas "lietutis su smėliuku". Taip belėkdamas net ir nepamačiau kaip pilnu greičiu įskridau į kokį tai "tvenkinuką" - vandens stulpas turėjo iš toli matytis..
Viskas būtų gerai buvę, tačiau po gero pusvalandžio džiaugsmo, nuburiavus apie 17 km ir likus 3 km iki finišo visiškai išjungė vėją, tad teko blokartus vežtis šalia ir taip užbaigti šią dieną.
p.s. Geras patarimas buriuosiantiems ne ant asfaltinio kietumo smėlio - priekinė padanga - big fork, su ryškiai pamažintu slėgiu - apie 1-0,8 atmosferos.

Laikas: 6 val.
Vėjas: 4-7 m/s S, SW
Burės: 5.5 kv.m.
Max greitis: 34,5 km/h
Distancija: 39,4 km

Komentarai

morewind sakė…
storos padangos, akiniai, neperslampama apranga ir botai, siltos pirstines, kaip ir butinos siame marsrute.
ties juodkrante smelis minkstas nes zmoniu isvaiksciotas, taciau imanoma pravaziuoti taikant tarp atsitraukusiu bangu. Apskritai gerai apsirengus palei pat vandeni vaziuoti yra nuostabu.
siaip yra trys kietumo juostos:
1. palei pat vandeni arba vandeny.
2. metras uz vietos kur toliausiai siekia bangos, toks rusvas prasisvieciantis gruntas, kartais raibuliuotas.
3. ant kopos slaito pasvirus, ten kur pliazas pereina i kopa yra koks 1-2 m ruozas ypatingai kieto smelio.

Vo. Gero vejo. gal kada prisijungsiu su savo smeliniu eko aparatu prie jusu.
MW.

Populiarūs įrašai