Trijų lietuvių triumfas Europos vėjaračių čempionate


Spalio 16-20 dienomis Prancūzijoje, Saint-Brevin miestelio paplūdimyje įvyko Europos Blokart klasės vėjaračių čempionatas.
Susirungti į savo bures pasikinkius dažnai štorminius Biskajos įlankos vėjus atvyko virš 90 vairininkų iš 14 pasaulio šalių, tame tarpe net iš N. Zelandijos ir JAV.
Lietuvos komandos garbę gynė 4 sportininkai: Nidoje besitreniruojantys Antanas Golubovskis (vidutinio svorio kat.), Vykintas Mizgiris (lengvasvorių kat.) ir Matas Mizgiris (sunkiasvorių kat.) bei Gustas Stankevičius (vidutinio svorio kat.) iš Šiaulių.
Čempionatas vyko ant lygaus ir kieto paplūdymio smėlio - plačioje Atlanto vandenyno atoslūgio zonoje. Ypač stipriais vėjais garsėjanti vietovė buriuotojų neapvylė – pirmąsias dvi varžybų dienas pūtė 8-15 m/s vėjas, kurį pasigavę vėjaratininkai lėkė 60-70 km/h greičiais. Skriejant tokiu tempu svarbus buvo ne tik burės valdymas, kuri yra vienintelis sportininko „variklis“, tačiau ir tikslus vairavimas, ypač posūkių metu.

Tačiau kiekvieno važiavimo rezultatas smarkiai priklausė nuo preciziško starto – sukdami ratus ir sekdami laiką, sportininkai laukia starto signalo, kuris leidžia išvažiuoti į distanciją. Įlėksi per anksti – reiks grįžti, ir vytis visus, o jei suvėluosi porą sekundžių - tavo priešininkai jau bus išsiveržę keliasdešimt metrų į priekį. Po starto signalo sportininkai turi 8-10 minutes distancijoje, per kurias, priklausomai nuo vėjo stiprumo ir ženklų konfigūracijos, įveikia 3-5 ratus ir finišuoja kirsdami finišo liniją.

Daugiausiai žiūrovų ovacijų kėlė virtimų ir „suktukų“ vaizdai prie posūkių ženklų, tuo tarpu patys sportininkai atsipirkdavo tik prastesne finišo vieta – vėjaračio konstrukcija ir saugos diržas patikimai saugoja nuo traumų, kurios šiame sporte yra ypač retos.
Vietomis pasitaikydavo ir didelių balų, kurias kirsdami vėjaratininkai paskęsdavo sūraus vandens pursluose.


Po 10 startų Vykintas Mizgiris (14 m.) įtikinamai nugalėjo lengvasvorių (55-70 kg) kategorijoje bei užėmė labai aukštą 4-ąją vietą absoliučioje standartinės klasės įskaitoje, kurioje varžėsi 24 dalyviai. Antanas Golubovskis laimėjo trečiąją vietą vidutinio svorio (70-82,5 kg) kategorijoje ir atitinkamai 3-iąją vietą absoliučioje įskaitoje. Gustas Stankevičius iš Šiaulių užėmė 7-ąją vietą toje pat svorio kategorijoje.


Matas Mizgiris startavo itin konkurencingoje performance klasės sunkiasvorių (82,5 – 95 kg) grupėje, kurioje iki pat paskutinės dienos apylygiai kovėsi net 5 sportininkai – naujazelandietis T. Stillefors, Pasaulio čempionas ispanas J.E. Coll, Anglijos čempionas C. Moore ir prancūzas E. Charpentier. Matas laimėjo aukštą 2-ąją vietą, nusileidęs tik vietinias sąlygas puikiai pažįstančiam prancūzui E. Charpentier. Bronzą laimėjo Britanijos paplūdymiuose rungtyniaujantis ir daug titulų iškovojęs britas C.Moore, dabartinis Europos Blokart asociacijos prezidentas.
Šįvakar namo sugrįžę lietuviai ilsėsis ir po to pradės ruoštis Baltijos šalių čempionatui, kurio startai numatyti Lapkričio 16-17 dienomis ant Nidos aviacinės aikštelės asfalto.

TOP3 rezultatai: (užimta vieta, taškų suma, atmetus 1 blogiausią rezultatą)

Lengvasvoriai (iki 55 kg), standartinė klasė
1. Vykintas Mizgiris (Lietuva) 8 tšk.
2. Marylou Thomas (Prancūzija) 16 tšk.
3. Loic Pochet (Prancūzija) 27 tšk.

Vidutinio svorio (70-82,5 kg), standartinė klasė
1. George Spindler (Ispanija) 12 tšk.
2. Herve Perrot (Prancūzija) 13 tšk.
3. Antanas Golubovskis (Lietuva) 20 tšk.
...
7. Gustas Stankevičius (Lietuva) 56 tšk.

Sunkiasvoriai (82,5-95 kg), performance klasė
1. Eric Charpentier (Prancūzija) 15 tšk.
2. Matas Mizgiris (Lietuva) 21 tšk.
3. Chris Moore (D. Britanija) 24 tšk.

Detalūs rezultatai: http://laptiming.eu/event/56da6c3e-decf-4dca-9d37-1afd0ecccbbe

Komentarai

Populiarūs įrašai