Atvirame Baltijos šalių Ice-Blokart ledrogių čempionate triumfavo Lietuvos, Estijos, D. Britanijos ir Belgijos buriuotojai


Atvykę į vasario 17 - 19 dienomis Nidoje vykusią Stintapukio šventę svečiai galėjo gėrėtis spalvotomis burėmis, skriejančiomis marių ledu. Čia vyko Atviras Baltijos šalių Ice-Blokart ledrogių čempionatas, kuriame varžėsi ne tik geriausi Lietuvos ir Baltijos šalių ledrogininkai, bet ir buriuotojai iš Prancūzijos, Belgijos, Anglijos ir Italijos. Iš viso varžybose dalyvavo 29 sportininkai iš 6 šalių.

Rungtynės vyko ant specialiai varžyboms paruoštų 2000 kv.m. ledo, nuo kurio Neringos savivaldybės rūpesčiu buvo nuvalytas sniegas. Anot čempionato teisėjo, Lietuvos DN ledrogių asociacijos pirmininko Vadimo Grigonio, ledo valymas oficialioms ledrogių varžyboms yra retenybė ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tai įmanoma tik dėl to, kad Ice-Blokart ledrogės yra pati lengviausia, mažiausia ir manevringiausia ledrogių klasė.

Visi dalyviai pagal svorį buvo suskirstyti į keturias grupes: lengvo (iki 70 kg), vidutinio (70 - 85 kg), sunkaus (85 – 100 kg) ir super sunkaus (virš 100 kg) svorio kategorijas.

Varžybų metu oro sąlygos buvo permainingos. Pirmąją dieną dvelkė lengvas 1-4 m/s vėjelis, todėl susirungti galėjo tik lengvasvoriai. Šeštadienį lengviausieji ledrogininkai startavo 5 kartus. Tuo tarpu sekmadienį iš pat ryto jau pūtė labai stiprus pietryčių vėjas, kurio greitis gūsiais siekdavo net 15 m/s. Tokiomis ekstremaliomis sąlygomis ledrogės pasiekia iki 70 km/h greitį. Varžantis mažame plote buriuotojai pasiekdavo 30-35 km/h – jie turėjo kuo tiksliau valdyti ir tramdyti dar greičiau lėkti norinčias ledroges, atidžiai sekti padėtį trasoje ir neprarasti sukibimo su ledu. Visgi nemažai sportininkų neišvengė suktukų, virtimų, kai kas išlėkė iš trasos į sniego pusnis.

Prieš du metus Nidoje vykusiame Pasaulio Ice–Blokart ledrogių čempionate pagrindinius trofėjus susižėrė lietuviai ir estai, tuo tarpu šįmet vykusiose varžybose svečiai iš Vakarų Europos pasirodė solidžiau ir laimėjo du sidabro medalius.

Sunkiasvorių kategorijoje tik po atkaklios kovos paskutiniojo važiavimo metu Rory Barr (D.Britanija) turėjo pripažinti Europos čempiono Algirdo Žyžio (Vilnius) pergalę. Nors abu sportininkai surinko vienodai – po 4 taškus, bei abu laimėjo po 2 važiavimus, tačiau pagal varžybų taisykles laimi tas, kuris tokiu atveju geriau pasirodo paskutiniame važiavime. Trečią vietą iškovojo klaipėdietis Gediminas Petrauskas, vieninteliu tašku aplenkęs vilnietį Darių Gerasimavičių.

Vidutinio svorio kategorijoje virė aršiausia kova, čia startavo 11 sportininkų, kurie dėl nedidelio varžybų ploto rungėsi dviejuose pogrupiuose. Iš kiekvieno pogrupio į finalinius važiavimus pateko po 3 stipriausius buriuotojus. Finalinių važiavimų metu vieno taško persvara Marius Zaboras (Vilnius) apgynė Lietuvos garbę šioje svorio kategorijoje, sidabrą palikdamas Belgijos sportininkui Piers Tanguy. Trečiąją vietą iškovojo Rūta Malkutė (Kaunas), kuri be kita ko, pogrupio varžybose buvo pasirodžiusi sėkmingiau nei Piers Tanguy.

Lengvasvorių kategorijoje rungėsi lietuviai ir viena sportininkė iš Italijos. Visas prizines vietas iškovojo Lietuvos atstovai. Neringos sporto mokyklos auklėtinis Kipras Markuščenko laimėjo auksą, o vilniečiai Antanas Gerasimavičius ir Ignas Balčiūnas pasipuošė sidabro ir bronzos medaliais.

Super sunkiasvorių kategorijoje nepralenkiamas buvo ilgametis buriuotojas iš Klaipėdos Ilgaudas Šeputa. Antrąją vietą laimėjo Estijos sportininkas Tanel Valtson, o trečiąją – vilnietis Arūnas Maisiejus.

Ledrogininkai Lietuvoje šiuo metu laukia atodrėkio, kuomet nutirpus sniegui jie vėl galės džiaugtis lygiu ledu ir vėju. Kovo mėnesį tikimasi surengti nacionalinio ir vietinio lygio varžybų, kurios dėl per storos sniego dangos buvo atšauktos. Tuo tarpu Lietuvos Blokart komanda ruošiasi vykti į JAV, kur ant išdžiūvusio Ivanpah ežero dugno Nevados valstijoje dalyvaus Pasaulio Blokart vėjaračių čempionate.

Detalūs rezultatai: http://www.blokart.lt/2012/ice-baltic-results.pdf

Komentarai

Populiarūs įrašai