Buriuotojų kantrybės išbandymas Ice-Blokart pasaulio čempionate


Apie 50 buriavimo sausumoje ir ant ledo sporto entuziastų su nekantrumu laukė Pasaulio Ice-Blokart ledrogių čempionato (2020 Ice-Blokart World Championship) vyksiančio Lietuvoje Sausio 31 d. – Vasario 2 d.

Kai kurie iš jų, pvz. naujazelandiečiai, tikėjosi pirmą kartą pritaikyti Blokart vėjaračių sporto patirtį ant ledo (Blokart klasės vėjaračiai nuėmus ratus ir uždėjus pačiūžas lengvai transformuojami į ledroges).
Tačiau rekordiškai šilta šių metų žiema stipriai pakoregavo ledrogininkų planus – artimiausiam ledui susidarius tik už 1200 km į šiaurę nuo Lietuvos, buvo priimtas sprendimas čempionato neatšaukti, o Blokart klasėje rungtyniauti su ratais Kauno S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo perono aikštėje bei renginį pervadinti į „No-Ice Blokart World Championship 2020“.

Pirmąją varžybų dieną užsiregistravę 46 vairininkai iš 6 pasaulio šalių (Lietuva, Ispanija, Prancūzija, Vokietija, Švedija ir Naujoji Zelandija) po svėrimo buvo paskirstyti į 5 startines kategorijas – ultra lengvasvoriai, lengvasvoriai, vidutinio svorio, sunkiasvoriai ir super sunkiasvoriai. Penktadienis, kaip ir visas 2020 metų žiemos sezonas, bandė sportininkų kantrybę. Startai buvo vis atidedami dėl per silpno vėjo, kuris kaip ir šių metų žiema – penktadienį taip ir nepasirodė. Net patiems mažiausiems - ultra lengvasvoriams vienas kitą pastūmus Blokart vėjaračiu pavykdavo pajudėti vos kelis metrus.

Išaušusi antroji čempionato diena buriuotojus apdovanojo vidutiniu 5 – 6 m/s vėju, kuris leido visoms grupėms startuoti po 5 kartus. Įnirtingos kovos vyko visose kategorijose. Vairininkams reikėjo ne tik demonstruoti meistriškumą įsikinkant vėją į bures ir manevruojant distancijoje, tačiau ir kantrybę bei rūbų atsparumą vandeniui, nes varžybos priminė buriavimą tarp bangų, kuomet pralėkdami priešininkai apsitaško bei kartais pralėkdami balą aplieja vienas kitą vandeniu nuo galvos iki kojų. Varžybų metu lyderių pozicijas jau nuo pirmų akimirkų savo grupėse išlaikė Rūta Mažunavičiūtė (Ultra lengvasvoriai) ir Vykintas Mizgiris (lengvasvoriai) kurie tik po vieną kartą nusileido savo varžovams. Vidutinio svorio kategorijoje pirmąsias vietas tarpusavyje dalinosi lietuvis Antanas Gerasimavičius, prancūzas Jean-Marc Cheriaux ir ispanas Juan Galmes Sampol. Įnirtinga kova taip pat vyko tarp sunkiasvorių, kur pirmosiomis trimis vietomis nuolat keitėsi prancūvas Herve Perrot, lietuviai Matas Mizgiris, Antanas Golubovskis bei Naujosios Zelandijos atstovas Torkel Stillefors. Antrosios No-Ice Blokart Worl Championship dienos varžybos buvo baigtos teisėjams paskelbus 20-o važiavimo finišą.



Stiprus trečiosios dienos vėjas buvo nepalankus lengvasvoriams, bei ultra lengvasvoriams, kurie dėl per mažo svorio buvo priversti varžybas stebėti iš šalies. Nepastovus 8-10 m/s vėjas privertė blokart vairininkus kelis kartus keisti bures į mažesnio ploto, kol galiausiai net ir patys sunkiausieji varžybas tęsė su mažiausiomis 3,0 kv.m. burėmis. Gūsiais net virš 12 m/s įsibėgėjęs vėjas sugebėjo ant šono paguldyti didžiąją dalį vidutinio ir sunkaus svorio sportininkų vėjaračių. Tačiau nepaisant stipraus vėjo vyko gražios, grakščios ir nuostabios kovos. It kulkos pro teisėjus vėjaračiais lekiantys sportininkai privertė juos iš peties padirbėti - vos buvo spėjami fiksuoti rezultatai. Visgi neišvengta incidentų – priešstartinės kovos metu susidūrus dviems naujazelandiečių vėjaračiams, lūžo Torkel Stillefors vėjaračio galinio rato ašis. Sportininkai dėl saugios vėjaračio konstrukcijos nesusižeidė, o atsipirko tik stipriomis emocijomis.

Sekmadienio važiavimuose, kurių kiekviena startinė grupė turėjo po 4 (išskyrus 2 lengviausias grupes), savo vidutinio svorio kategorijoje vietų neužleido ispanas Juan Galmes Sampol ir prancūzas Jean-Marc Cheriaux vis bandydami pavyti vienas kitą. Sunkiasvoriai ir toliau tapusavy įnirtingai kovojo iki pat paskutinės minutės neleisdami vienas kitam nė trupučio atsipalaiduoti ir būti užtikrintam iškovota vieta. Super sunkiasvorių kategorijoje trečiąją dieną dominavo ispanas Pablo Ibarrondo. Paskutinės dienos aštuntojo važiavimo finišo garsinis signalas paskelbė, kad čempionatas yra baigtas. Po sočių lietuviškais cepelinais kvepiančių pietų įvyko tradicinis čempionato nugalėtojų apdovanojimas. Kaip minėjo regatos organizatorius Matas Mizgiris, čempionate buriuotojai perėjo visą spektrą išbandymų ir paragavo įvairiausių oro sąlygų: nuo visiško štiliaus iki audringo vėjo, nuo saulės spindulių iki intensyvaus lietaus ir balų dušo – lekiant dideliu greičiu. Kaip ir kitose buriavimo varžybose - sukaupta įvairialypė patirtis, išmoktos pamokos, patirtos puikios emocijos, sportinio charakterio grūdinimas bei griausmingas finalinis šūkis „Gero Vėjo!“ pakvietė sportininkus į kitas šių metų varžybas.

Čempionato rezultatai:

Ultra lengvasvoriai: I vieta – Rūta Mažunavičiūtė (Šiauliai, Lietuva) II vieta – Rojus Stankevičius (Šiauliai, Lietuva) III vieta – Auksė Uršulė Rudzikaitė (Elektrėnai, Lietuva)
Ultra lengvasvoriai, merginų grupė: I vieta – Rūta Mažunavičiūtė (Šiauliai, Lietuva) II vieta – Auksė Uršulė Rudzikaitė (Šiauliai, Lietuva) III vieta – Austėja Mizgirytė (Nida, Lietuva)

Lengvasvoriai: I vieta – Vykintas Mizgiris (Nida, Lietuva) II vieta – Rimvydas Mažunavičius (Šiauliai, Lietuva) III vieta – Titas Linkus (Elektrėnai, Lietuva)
Lengvasvoriai, merginų grupė: I vieta – Greta Kalinauskaitė (Šiauliai, Lietuva) II vieta – Simona Minelgė (Nida, Lietuva) III vieta – Christel – Marie Kranz (Vokietija)

Vidutinio svorio: I vieta – Juan Galmes Sampol (Ispanija) II vieta - Jean-Marc Cheriaux (Prancūzija) III vieta – Antanas Gerasimavičius (Elektrėnai, Lietuva)

Sunkiasvoriai: I vieta – Herve Perrot (Prancūzija) II vieta – Matas Mizgiris (Nida, Lietuva) III vieta – Antanas Golubovskis (Nida, Lietuva)

Super sunkiasvoriai: I vieta – Pablo Ibarrondo (Ispanija) II vieta – Gediminas Baltušis (Panevėžys, Lietuva) III vieta – Romualdas Adomavičius (Klaipėda, Lietuva)

Visus varžybų rezultatus galite matyti https://lt.regattas.eu/2020-ice-blokart-worlds#/results

Komentarai

Populiarūs įrašai