Trigubas auksas lietuviams Europos čempionate

Foto: Cristina Aparicio Nicolas
Spalio 2-7 dienomis Barselonoje (Ispanija) vykusiame Europos Blokart vėjaračių čempionate Lietuvos sausumos buriuotojų komanda pasiekė įspūdingą rezultatą – 5-i standartinėje klasėje startavę sportininkai iškovojo 3 aukso medalius savo svorio kategorijose.

Į neramumų krečiamą Katalonijos „širdį“ susirinko 85 buriuotojai iš 15 šalių, tarp kurių - keli sportininkai iš Argentinos ir N. Zelandijos. Čempionatas vyko ant Viduržemio jūros kranto specialiai vėjaračiams skirtoje aikštėje, kurioje vyravo asfalto ir žvyro ruožai. Tai buriavimui Blokart klasės triratėmis burinėmis jachtomis suteikė ypatingos specifikos: vėjaračiams lekiant 35-45 km/h greičiu asfaltas užtikrindavo gerą ratų sukibimą su danga, tuo tarpu ant žvyro pakliuvusiems buriuotojams tekdavo nelengva užduotis suvaldyti šonu slystantį vėjaratį.

Visas varžybų dienas, išskyrus ketvirtadienį, vyravo silpnas 7-10 mazgų stiprumo (13-18 km/h) pietų-rytų krypčių vėjas. Tokiomis sąlygomis sportininkų galutinį rezultatą didele dalimi lemdavo tikslus startas. Starto liniją galima kirsti tik pasibaigus starto procedūrai, per kurią buriuotojas turi ne tik įgauti maksimalų greitį (kuris būna 2 kartus didesnis nei vėjo greitis), tačiau ir sekundės ar net dešimtosiomis jos dalimis apskaičiuoti savo poziciją aidint signalui, kad neišlįstų į distanciją anksčiau laiko.

Ketvirtadienį buriuotojai kėlė dulkių debesis ir žiūrovų ovacijas darydami staigų posūkį prie pavėjinio ženklo 50-60 km/h greičiais. Buvo ir tokių, kurie nesuvaldė savo vėjaračių ir padarę kelis suktukus sustojo.

Foto: Matas Mizgiris

Techniškoje dviejų ženklų (priešvėjinis-pavėjinis) distancijoje vėjaratininkai stengėsi ne tik įgauti kuo didesnį greitį, tačiau ir buriuoti geriausiu kampu į vėją, kad kuo greičiau priartėtų prie ženklų (vėjaratis tiesiai prieš vėją negali važiuoti, tuo tarpu tiesiai pavėjui važiuoja ženkliai lėčiau nei zigzagais).

Po 12 startų atkaklią kovą su britu John‘u Richardson‘u supersunkiasvorių (95 kg ir daugiau) kategorijoje laimėjo ir Europos čempionu tapo Ilgaudas Šeputa, Matas Mizgiris įtikinamai nugalėjo sunkiasvorių kategorijoje (82,5 – 95 kg), o vienas jauniausių dalyvių - Vykintas Mizgiris (12 m.) dominavo ultra lengvasvorių (iki 55 kg) ir lengvasvorių (55-70 kg) kategorijose. Kiti du komandos nariai - Gediminas Petrauskas (sunkiasvoris) ir Antanas Golubovskis (vidutinio svorio) užėmė atitinkamai 7-ą ir 5-ą vietas savo svorio kategorijose.

Grįžę namo lietuviai pailsės ir ruošis Baltijos šalių čempionatui, kurio startai numatyti Lapkričio 18-19 dienomis Nidos aviacinėje aikštelėje.

Standartinės klasės TOP3 rezultatai: (užimta vieta, taškų suma, atmetus 2 blogiausius rezultatus)

Ultra lengvasvoriai (iki 55 kg)
1. Vykintas Mizgiris (Lietuva) 10 tšk.
2. Schadia Hirschi Berthole (Šveicarija) 19 tšk.
3. Lua Trevin Hernaiz (Ispanija) 32 tšk.

Vidutinio svorio (70-82,5 kg)
1. Monty Spindler (Ispanija) 30 tšk.
2. Andreas Burghardt (Austrija) 30 tšk.
3. Hervé Perrot (Prancūzija) 40 tšk.
...
5. Antanas Golubovskis (Lietuva) 43 tšk.

Sunkiasvoriai (82,5-95 kg)
1. Matas Mizgiris (Lietuva) 11 tšk.
2. Levente Csaszar (Austrija) 29 tšk.
3. Chris Adam (Vokietija) 32 tšk.
...
7. Gediminas Petrauskas (Lietuva) 61 tšk.

Super sunkiasvoriai (virš 95 kg)
1. Ilgaudas Šeputa (Lietuva) 11 tšk.
2. John Richardson (Anglija) 15 tšk.
3. Pablo Ibarrond (Ispanija) 30 tšk.

Detalūs rezultatai: http://laptiming.eu/results/2017/10/EC%20Blokart%202017/636429670555734475/

Video:
Onboard Matas Mizgiris: https://www.youtube.com/watch?v=HnQbBLaU8J0
Lieven Marques: https://photos.app.goo.gl/AoV4zzEAT8wldWae2 

Komentarai

Populiarūs įrašai