Krito net 2 rekordai: II maratono etapo ir vėjaračių greičio rekordas

Šiltą ir kupiną kontrastingų oro sąlygų Gruodžio 8-ąją įvyko 50 km laukinio paplūdymio vėjaračių maratonas.
12 dalyvių iš visos Lietuvos - Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Panevėžio, Klaipėdos ir Neringos susirinko Baltijos paplūdimyje, kur juos pasitiko pilkas dangus ir 7 m/s stiprumo pietų vėjas.


Iš Nidos šiaurinio paplūdymio kas minutę startavę buriuotojai pajudėjo santykinai minkštu smėliu Juodkrantės link. Pirmieji "krito" Panevėžio jachtklubo buriuotojai su savadarbiais vėjaračiais - per maži priekiniai ratai klimpo į minkštesnį nei įprastai smėlį ir 3 buriuotojai turėjo nusiimti nuo maratono.

Tuo tarpu vis kairėn pasisukantis vėjas buriuotojus patalpino į "gūsis - riedėjimas" režimą, kuris baigėsi tik ties Pervalka, Kuršių nerijai užsisukus į šiaurę. Vėjas sustiprėjo iki 8-9 m/s, o momentais platus pliažas leido bakštaguoti - buriuoti zigzagais pavėjui, kas vietomis leido pasiekti šaunius greičius. Epinis tarpinis finišas Juodkrantės pradžioje - su super minkštu smėliu - tapo tikru išbandymu buriuotojams. Klimpo net ir storasis priekinis Blokart vėjaračio ratas, o iki 10 m/s sustiprėjes pietvakaris "traukė" vėjaratį jūros link, grasindamas apversti ir įsviesti į Baltijos bangas. Vis dėlto įveikus klastingą ruožą, visiems pavyko pasiekti finišą. Nepasisekė tik mažiau patyriusiam Vyčiui iš Kauno, kuris iki finišo likus 1,5 km virtimo metu sulaužė giką ir praduręs burę turėjo finišuoti pėsčias.

I-ojo etapo rezultatai:
1. Karolis Atkočaitis - 1 val. 30 min.
2. Matas Mizgiris - 1 val. 30 min.
3. Jaroslavas Snarskis - 1 val. 42 min.
4. Robertas Simaitis - 1 val. 48 min.
5. Kristoforas Akromas - 1 val. 53 min.
6. Goda Venslovaitė - 1 val. 57 min.
7. Vytis Kaunietis - 2 val. 34 min.

Visiems susirinkus tarpiniame finiše Juodkrantės pradžioje vėjas įsismarkavo iki 12 m/s. Kai kurie buriuotojai keitėsi bures į mažesnes - 4,0 ir 3,0 kv.m., kiti nepabūgę vėjo startavo su didžiosiomis 5,5 kv. m. burėmis. II maratono etapas pranoko visus lūkesčius - kietesnis ir platesnis paplūdimys, bei pasikeitusi vėjo kryptis leido buriuoti buku bakštagu, kas reiškia didelį greitį..


Krito 2 maratono rekordai:
Karolio Atkočaičio, buriavusio su 5,5 kv.m. bure GPS prietaisas užfiksavo rekordinį 31,9 mazgų greitį (59 km/h - naujas Lietuvos vėjaračių greičio rekordas!), o 19,5 km trasoje jis užtruko 28 min.
Tuo tarpu Matas Mizgiris (startavo su 4.0 kv.m. bure) pakartojo 2014 m. A. Kožemečenko pasiektą II etapo įveikimo rekordą - Juodkrantė-Smiltynė per 26 min., distanciją įveikęs vidutiniu  45 km/h greičiu!

II-ojo etapo rezultatai:
1. Matas Mizgiris - 26 min.
2. Karolis Atkočaitis - 28 min.
3. Aidas Markauskas - 30 min.
4. Robertas Klaipėdietis - 32 min.
5. Jaroslavas Snarskis - 33 min.
6. Kristoforas Akromas - 34 min.
7. Goda Venslovaitė - 37 min.

Susumavus abu maratono etapų rezultatus, prizininkais asmeninėje įskaitoje tapo:
I vieta - Matas Mizgiris - 1 val. 56 min.
II vieta - Karolis Atkočaitis - 1 val. 58 min.
III vieta - Jaroslavas Snarskis - 2 val. 15 min.
IV vieta - Kristoforas Akromas - 2 val. 27 min.
V vieta - Goda Venslovaitė - 2 val. 34 min.

Komandinėje įskaitoje nugalėjo:
I vieta - Robertas Simaitis/Ingridas Klaipėdietis - 2 val. 20 min.
II vieta - Vytis Kaunietis/Aidas Markauskas - 3 val. 4 min.

Komentarai

Populiarūs įrašai