Europos Blokart vėjaračių čempionate lietuviams – 2 sidabro ir 1 bronzos medalis


Spalio 7-9 dienomis Terschelling saloje (Olandija) vykusiame ketvirtajame Europos Blokart vėjaračių čempionate standartinėje klasėje puikiai pasirodę visi trys Lietuvos komandos nariai lipo ant podiumo. Ilgaudas Šeputa (supersunkiasvorių kategorija, 11 baudos taškų) ir Matas Mizgiris (vidutinio svorio kategorija, 20 baudos taškų) pasipuošė sidabro medaliais, o Vilniuje gyvenanti buriuotoja iš Italijos Anna Rita Manca (ultra lengvo svorio kategorija, 14 baudos taškų) Lietuvos komandai iškovojo bronzos medalį.

Viename iš geriausių ir plačiausių Europoje Terschelling salos paplūdimyje startavo 83 vairininkai iš 12 Europos šalių, kurių tarpe buvo daug tituluotų Blokart klasės vėjaratininkų.

Pirmąją varžybų dieną dalyviai džiaugėsi stipriai įsisiautėjusiu vėju (13-15 m/s), kurį lydėjo tai saulė, tai smarkus lietus. Blokart vėjaračių klasės (maksimalus Blokart vėjaračio ilgis yra 165 cm, o ratų plotis – 140 cm) vairininkai tokiomis sąlygomis pasiekia 70-80 km/h greitį, todėl varžybų metu turi maksimaliai susikoncentruoti į vėjaračio bei burės valdymą, kad neprarastų greičio ir kontrolės.

Pirmojo važiavimo metu, didžiuliu greičiu su 2 arba 3 kv.m. ploto burėmis skrendančius vėjaratininkus užklupo štormas, vėjo greitis pasiekė 20 m/s ribą. Darydami posūkius vieni vėjaračiai ėmė slydinėti lyg ant ledo, kiti vertėsi – buriuoti tapo per daug ekstremalu. Lenktynių komiteto nariai lenktynes nutraukė ir startus nukėlė į kitą dieną.

Šeštadienį vėl pūtė stiprus (12-14 m/s) jūrinis vėjas. Čempionato organizatoriai visų svorio kategorijų (ultra lengvo, lengvo, vidutinio, sunkaus ir super sunkaus svorio) buriuotojams surengė po 4 startus. Grumiantis dėl pozicijų ir greičio vairininkams teko ne tik kinkytis vėją į savo bures, tačiau ir atidžiai analizuoti bei stebėti koks paplūdimio gruntas yra po jų ratais – kartas nuo karto distancijoje pasitaikydavo menkai atpažįstamų minkšto smėlio „salelių“, į kurias nepakankamu greičiu įvažiavę vėjaratininkai tiesiog užklimpdavo ir sustodavo. „Smėlio spąstuose“ šeštadienį teko pabūvoti ir lietuviams, bei kitiems sportininkams, kurie daugiausiai treniruojasi ant asfalto, žvyro ar žolės. Antrajame ir trečiajame važiavimuose į šias pinkles pakliuvęs Matas Mizgiris finišavo 11-as ir 16-as bei labai rimtai susikomplikavo savo turnyrinę poziciją. Visgi paskutinio važiavimo metu sportininkas susikaupė ir finišavo pirmas, palikęs visus priešininkus kelis šimtus metrų sau už nugaros.

Sekmadienį vėjas pasisuko į pietus ir tapo labai gūsingas (9-15 m/s). Du kartus startavusius vėjaratininkus prausė lietus, kartą škvalas pabėrė stiprią krušos laviną. Lietuvos atstovai, puikiai išnaudoję sudėtingas sąlygas, vakar pasirodė labai sėkmingai – Ilgaudas Šeputa abu važiavimus finišo liniją kirto antras ir tarp 6 supersunkiasvorių užsitikrino sidabrą. Matas Mizgiris kovojo su 20-čia vidutinio svorio kategorijos sportininkų. Sekmadienį didele persvara laimėjęs prieš savo pagrindinius priešininkus M. Mizgiris finišavo 3-ioje ir 2-oje pozicijoje ir atmetus blogiausią važiavimą, surinko iš viso 20 baudos taškų. Tiek pat baudos taškų surinkęs prancūzas Herve Perrot turėjo tenkintis bronzos medaliu, kadangi paskutiniame važiavime, nors visąlaik lipo ant kulnų, taip ir neaplenkė lietuvio. Anna Rita Manca, įveikusi Victor Bajarano (Ispanija), tarp keturių ultra lengvo svorio kategorijos sportininkų iškovojo bronzos medalį.

Standartinės klasės rezultatai: (užimta vieta, taškų suma, atmetus blogiausią važiavimą [išbrauktas])

Ultra lengvasvoriai (iki 55 kg)
1. Phillip Bruhn (Vokietija) (1, 2, 3, 1, 2, 2) 8 tšk.
2. Marieke Vervoort (Olandija) (5, 1, 1, 5, 1, 1) 9 tšk.
3. Anna Rita Manca (Lietuva) (2, 3, 2, 5, 5, 5) 14 tšk.

Vidutinio svorio (70-85 kg)
1. Kenneth Laurent (Belgija) (1, 1, 1, 2, 6, 4) 9 tšk.
2. Matas Mizgiris (Lietuva) (3, 11, 16, 1, 3, 2) 20 tšk.
3. Herve Perrot (Prancūzija) (2, 2, 8, 12, 5, 3) 20 tšk.

Supersunkiasvoriai (100+ kg)
1. Jan Marques (Belgija) (1, 1, 1, 1, 1, 1) 5 tšk.
2. Ilgaudas Šeputa (Lietuva) (3, 3, 2, 2, 2, 2) 11 tšk.
3. Cees Lok (Olandija) (2, 2, 5, 3, 3, 5) 15 tšk.

Detalūs rezultatai: žiūrėti

Fotografijos (Karin Buhl): žiūrėti

YOUTUBE VIDEO: žiūrėti

Komentarai

Saiyed Rumana sakė…
Hello.
I have seen your Blog… It’s too informative. There are many posts which are really too Good and very useful.
Please review the site
<a href= "http://aussiekarting.com.au/” > Aussie karting </a> is providing facility like blokarting, blokart racing, land yachting etc. Blokarting has been included in the world sport championship, because of its popularity in Western Countries. For more details visit our website.

Populiarūs įrašai